Kimchi
Kål på koreanska "Vegetarisk Surströmming"

Bara för att man är vegetarian behöver man inte avstå från surströmmingsfesten
eller nöja sig med skivad potatis på tunnbröd.
Lösningen heter Kimchi och är Koreas nationalrätt.

Kimchi är jästa grönsaker smaksatta med aromatisk peppar och det luktar nästan lika starkt som
surströmming och passar utmärkt ihop med mandelpotatis, gräddfil och tunnbröd.

Egentligen är Kimchi en smårätt och i Korea är ingen måltid komplett utan den.
Ursprungligen var jäsningen ett sätt att konservera grönsakerna så att de stod sig genom hela vintern.
Man grävde ner alla krukor med grönsaker i marken och tog upp efter behov.
Varje husmor har sitt eget recept med sina favoritgrönsaker.
När man jäser grönsaker behöver man en jäskruka med vattenlås.
De finns i välsorterade asiatiska mataffärer.
Det går också utmärkt att använda sitt höganäskrus, men eftersom det saknar vattenlås
finns det risk att kimchin jäser över. Verkar allt detta för krångligt finns det dessutom
jättegod färdiggjord Kimchi i asiatiska mataffärer.

Ur ICA-kuriren nr 32/2003
Av: Alice Brax
Kimchirecept: Recept 1   Recept 2 (Tasteline.com)

© All rights reserved!
© Copyright Ulvön D4DR AB