Tillbaka till startsidan

Nyttiga mikroorganismer


Alla mikroorganismer är inte farliga, det finns många som är bra för oss människor också. De hjälper till att göra det otrevligt för sjukdomsframkallarna, de gör att en del mat smakar bättre, blir nyttigare eller får en längre hållbarhet. Detta uppnår mikroorganismerna genom att fermentera livsmedlet.

Fermentering innebär att mikroorganismerna bildar bl a syror eller alkohol. Exempel på livsmedel som du kanske inte visste framställs med hjälp av mikroorganismer är oliver, kakao, surkål och soja.

Mjölksyrajäsning

Mjölksyrajäsning är en fermentering vid vilken bakterierna producerar mjölksyra. Då sänks pH-värdet och de farliga bakterierna trivs inte. Mjölksyrajäsning används vid tillverkning av filmjölk, smör och ost. Sammansättningen av organismer varierar för olika produkter. En bakterietyp ger upphov till långfil, en annan ger filmjölk. Även grädde syras till creme fraiche och gräddfil. Mjölksyrajäsning används också vid tillverkning av charkvaror som medvurst, salami och isterband.
Jäsning av surströmming bygger på ett samspel mellan mjölksyrabakterier och strömmingens egna enzymer.

Mögelostar

I vissa typer av ostar tillsätts ofarliga mögelsvampar vilka bidrar till att förbättra ostens smak, lukt och konsistens.

Alkoholjäsning

Alkoholjäsning med jästsvampar är också en fermentering, den används för att framställa bröd, öl och vin.

Uppdaterad: 2002-05-14
Upplysningar: Roland Lindqvist, Mikrobiolog
Livsmedelsverket, Box 622, 751 26 Uppsala,  tel: 018-175500
Bli-Mecenat!  Info
Aktuellt
Surströmmingsakademien
Surströmmingens Folkrörelse
Historik
R&D
Syrad matkultur
Strömming / Sill
Regler och förordningar
Recept / Arrangemang
Sidor om surströmming
Hur man gör surströmming
Mediearkiv
Mediearkiv
enfärgad platta