Kimchi
(koreansk surkål)


Kärl:
Jäskruka alt. höganäskruka.

Ingredienser:
• 3-5 rättikor, beroende på storlek
• 1 stort huvud kinakål
• 2 dl grovsalt, knappt
• 1 knippe salladslök
• 1 päron
• 1/2 vitlök
• 1 knöl ingefära
• 1/4 dl socker
• 1/4 dl salt
• 1 1/4 dl koreansk chilipeppar
  (får man inte tag på denna kan man blanda hälften
   cayennepeppar och hälften sött paprikapulver)

• Vatten
• Cirka 7 dl kall grönsaksbuljong


Att servera till - tunna skivor av den jästa rättikan och salladskålen -
nykokt mandelpotatis rödlök, gräddfil och tunnbröd.

Så här gör du:

  Skala rättikorna. Lägg en bit rättika åt sidan, den ska användas senare (se nedan)
  Skär dem på mitten så att bitarna ryms stående i jäskrukan.
  Dela bitarna en gång på längden och skär sedan ytterligare ett grunt snitt på längden,
  så att smaksättningen lättare kan tränga in i rättikan.

  Ta av de största kinakålsbladen, cirka 10 stycken. Lägg rättika och salladsblad,
  varvade med grovsalt, i ett stort kärl och täck med kallt vatten.
  Låt stå i cirka fyra timmar i rumstemperatur.
  Skölj därefter rättikan och salladsbladen i kallt vatten och krama ur dem.

  På rivjärnets grövsta hål rivs salladslök, päron och en bit osaltad rättika.
  Riv vitlök och ingefära finare.

  Blanda socker, salt och koreansk chilipeppar med kallt vatten till en fast smet.
  Tillsätt de rivna grönsakerna och blanda väl.

  Ta på plasthandskar och gnugga in rättikorna med smeten, fyll skåran med blandningen.
  Linda in rättiksbitarna två och två i salladsblad så att fyllningen inte rinner ut.
  Ställ dem i jäskrukan.
  När krukan är full och fyllningen är slut, läggs tyngder på plats (tyngderna medföljer jäskrukan).
  Fyll med kall grönsaksbuljong så att det täcker grönsakerna.
  Lägg på locket, fyll vatten i vattenlåset och låt stå i rumstemperatur i cirka en vecka.

  Nu är kimchin klar att äta.
  Provsmaka en bit, är den tillräckligt jäst kan du förvara den i kylskåpet.
  Då avstannar jäsningen. Annars kan den stå ute ytterligare några dagar.
  Stoppa inte ner händerna i krukan eftersom bakterier kraftigt förkortar kimchins hållbarhet.
  Du kan äta både äta rättikan och salladsbladen.

Kommentar:
  Bara för att man är vegetarian behöver man inte avstå från surströmmingsfesten
  eller nöja sig med skivad potatis på tunnbröd.
  Lösningen heter Kimchi och är Koreas nationalrätt.
  Vid servering fiskar du upp en eller flera rättiksbitar, skivar dem tunt och
  serverar med dina traditionella surströmmingstillbehör.


© All rights reserved!
© Copyright Ulvön D4DR AB