Syrad mat-kultur.  Fermented food
Att syra innebär att man med kunskap om; temperatur och endera salt eller
naturliga innehåll i råvaran genom jäsning framkallar syror (aminosyror. mjölksyra).
Dessa syror påverkar bakterier och andra faktorer så att antibiotisk effekt uppstår men även olika smaker.
Andra uttryck / ord för samma sak är fermentering och jäsning.
Därav namn som surströmming, surkål, sursill, surmört osv.

Syrad mat  förekommer i flera stora och små civilisationers historia.
Egyptier, Romare, Japaner, Isländare m.fl. har alla tagit del av
de fördelar som den syrade maten kan erbjuda.
Med torkning och rökning är syrning den äldsta metoden att bevara mat.

Här presenterar vi något av den flora av syrad mat (baserad på fisk)
som funnits och finns i världen.
(Förutom dessa exempel finns otaliga varianter av syrade;
grönsaker, mjölkprodukter, drycker, kött, mm, mm, mm)


Namn Plats Kommentar
Pla Ra Thailand Artikel om syrad fisk!
Kusaya Japan Hästmakrill, flygfisk fermenterad i Kusayasås
Funazushi Japan Syrad Karp fylld med ris
Feseekh Egypten Syrad Bori
Nuoc mam Vietnam Syrad fisksås [English]
Håkarl Island Syrad Haj.  Svenska och OBS: [Isländskur]
Garum Romarriket Antik syrad sås [English]
Rakfisk Norge Syrad ørret, röding, regnbågsforell, sik.
Surmört Sverige Syrad Mört
Hatahata-zushi Japan Syrad Hatataha, Lat: Arctoscopus japonicus [English]
Surströmming
Suring
Sverige Syrad Strömming.
Andra uråldriga
Traditionella
metoder att bevara mat.
Katsuo-bushi Japan Rökt och torkad tonfisk [English]
Kimchi Korea Syrad kål "Vegetarisk Surströmming"
     
Recept med attityd och syn på saken    
Recept
Oj!
Klassiskt. Trendigt. GOTT!
Surströmmingsfatabur
Á la Nobel
En sublim och elegant surströmmingsupplevelse!
© All rights reserved.
© Copyright Ulvön D4DR AB