Funazushi

I Japans största insjö Biwa finns en carpfisk "Funa" (Sutare). Under 1600-talet utvecklades en metod att syra Funa med ris.

Funan fiskas under lekperioden i April - Maj. Endast honor används. Fisken fjällas och med en liten krok tar man, förutom romsäcken, ut alla inre organ samt simblåsa genom munnen. Endast mästare klarar detta. Viktigt och avgörande är att inte romsäcken skadas. Fisken fylles med salt och lägges därefter glest i tunnor varvat med grovt salt.

I slutet av Juli tas fisken upp. Allt salt sköljes av och ur fisken. Hängande med huvudet neråt torkas fisken i skugga ett dygn. En het dag fylles fisken med kokt ris och lägges därefter på sidan, tätt, i tunnor varvat med va 1-2 cm lager ris. Slutligen lägges ett lock i tunnan som belastas med en ca. 20 kg sten. Efter en vecka ytterligare en sten och till sist efter ytterligare en vecka en tredje sista sten. Att med dessa stenar belasta och sammanpressa fisken och riset är ett måste för ett lyckat resultat.

Fisken fermenterar (jäser) i 4 - 5 månader. När allt är klart så är längtan och nyfikenheten stor att smaka "årets produktion". Slutprodukten heter Funazushi och är mycket exklusiv och dyr. En normalstor fisk kostar (i SEK) ca 500:- Fisken skäres i lövtunna skivor. Fiskköttet, den röda rommen och det vita riser gör uppläggningen mycket dekorativ. Smaken är som citrusfrukter med en antydan mandel - valnöt. Festerna, vanligtvis runt nyår, inramas med mycket traditioner och kult.

History      More info!      More info!

Sakamotoya Corporation

 

© All rights reserved!
© Copyright Ulvön D4DR AB