Surströmmingspremiären
Alltid 3e Torsdagen i Augusti

(Dock -- Surströmmingsfester håller man året om!)

Här kommer vi att redovisa de premiär- och andra arrangemang,
fester och olika event där våra medlemsföretag medverkar.
En unik möjlighet att uppleva en äkta surströmmingsfest
med förplägnad av högsta kvalitet!

Ruben Madsens syn på saken:
När man skall njuta av surströmming, denna unika delikatess och nationella identitet,
omgärdad av sin rika kultur vad gäller historik, beredning och måltid….
så är den viktigaste regeln att den bästa festen och godaste surströmmingen
är den man äter med sina vänner.

Sen finns det olika syn på saken angående tillbehör,
inramning och traditioner och detta är min.

Dukning:
Dekorera upp bordet med rönnbär, enris, låga blommor, ljus.
Kanske fiskeredskap eller annat ”inspirerande”!
Om möjligt porslinstallrikar och riktiga bestick.
Öl/vin-, vatten- och ev snapsglas.

Tillbehör - klassiska:
Skalad potatis, finskuren lök, gräddfil/crème fraiche/turkisk jogurt, tomat,
Mjälloms tunnbröd, smör, krydd- eller desertost!
Tillbehör - á la Ruben:
Rödlöksmarmelad (smaksensation) Recept, äppelkompott (jättegott) Recept,
Blana (ballanserar sältan) Recept, dill, canderad viol!!! (köpes här).

Drycker:
Här finns det olika alternativ;
Traditionellt snaps och öl (Hedenhös enligt mig)
Alternativ snaps - torrt portvin eller cherry.
Fördelen, trotts allt, med snaps är att då får man sjunga,
se varandra i ögonen och släppa på spänningar - liksom komma igång!
Dock - för att det begåvande ruset inte skall bli för starkt så rekommenderar jag
alkoholfri öl eller en god törstsläckande 3,5% pilsner!
Jo!!! Ulvöprinsen Pilsner (det enda surströmmingsölet) är bara det mest ultimata ölet till Surströmming!

Torrt rosevin (TOPPEN), vitt vin (inte helt fel), rött vin (ok)
"Bubbel" (ungdomligt och maximalt festligt)
Glöm inte vatten (dryckernas dryck)!

För de maximalt traditionsbundna - mjölk!
Absolut inte fel om det serveras iskallt med isbitar i ett vackert glas.
Då slår det otroligt nog det mesta - DÖGOTT och helt rätt
till den salta, karaktärsstarka surströmmingen!


Korta råd:
• Lägg burken i frysen en halvtimme före öppnandet - då blir inte doften så aggressiv!
• Öppna inte burken förrän alla gäster intagit bordet och etablerat ”förväntan" och
en relation till den stundande måltiden!
• Vinkla burken 45 grader och ”punktera den i översta kanten" - ”ppssssuutt” -
lägg burken på fat med servett och öppna lugnt!
• Inget geggigt rensfat på bordet! Värden och/eller värdinnan samlar upp rens
i en fin kastrull med gämna mellanrum.
• När surströmmingsnjutandet är avklarat och det vankas dessert/kaffe/annat avslutande -
Byt bord/lokal/taffel!
• Glöm inte att ta bilder och om möjligt berätta om livets goda sidor
till vänner: via e-post / på nätet / Facebook / Twitter!
Och/eller till: kontakt@rubenmadsen.se

Andra liknande tips!
HÄR