Surströmmingens historia
Ulvön. Centrum för surströmming

Fyra dominerande faktorer har gjort Ulvön och Ulvöhamn till surströmmingens centrum i Sverige. Redan här vill jag säga att surströmming har alltid producerats där strömming fiskats och produceras fortfarande från Gävle i söder till Kalix i norr.
Trots detta; Ulvön + Surströmming = sant.

Faktor 1: (Kanske inte vetenskapligt bekräftat)
Råvaran är avgörande för resultatet när man gör surströmming. Strömmingen får inte vara för fet. Fett motverkar och försvårar jäsningen.

I söder är strömmingen fetare på grund av vattnets salthalt och tillgång på föda. Strömmingen får inte heller vara för mager och ”pinnig”. Det blir liksom inget att äta. Smaken kan ändå vara mycket god på en liten strömming, men??
Slutsats; Någonstans utefter Norrlandskusten måste strömmingen vara mest ultimat som råvara för surströmming. Denna kuststräcka är mellan Härnön och Skags Udde. I centrum av denna kuststräcka ligger Ulvön.

[Föregående] [Innehåll] [Nästa]