Tillbaka till startsidan

Fakta
Surströmming är lekmogen strömming, fiskad i Bottenhavet, som genom jäsning även kallad fermentering startar en mikrobiologisk process. Mjölksyra, aminosyror, peptider och andra ämnen utvecklas som bland annat förhindrar bakterietillväxt, nedbryter proteiner och utvecklar smakämnen.

Historik
Metoden att syra födoämnen genom jäsning har funnits i alla kulturer sedan urminnes tider. Beredning av surströmming utefter den svenska norrlandskusten har upplevt olika perioder genom historien på grund av politiska och ekonomiska orsaker. Surströmming som konsumentprodukt utvecklades på 1800-talet och förfinades under 1900-talet.

Förvaring
Förvara burken i kyla +4 – +8 grader Celsius
om möjligt fram tills minuten före öppnandet.

Burköppning
Vinkla burken 45 grader. Punktera i övre kant.
Lägg ner på fat och öppna lugnt.
Servera och njut!

Upplevelse
Ett öppet, positivt, nyfiket sinnelag är ett bra utgångsläge och berikar den kulinariska, kult och kulturella upplevelsen.

Doft: Mycket speciell och med stark karaktär.
Smak: Markerad sälta. Rika aromer.
Konsistens: Varierande från fast till mjäll.

Arrangemang.
Klassisk dukning:
Surströmming (gärna flera sorter) - Potatis - Lök (gul, gärna röd) - Tunnbröd (mjukt, hårt) - Smör (lättsaltat) - Ost (lagrad).
Vanliga tillbehör:
Tomater - Gräddfil / Crème fraîche - Dill.
Andra tillbehör:
Messmör - ”Blana” (Messmör + grädde + kanel) - Rödlöksmarmelad - Äpplemos - Lingon - Rödbetor, Mandelpotatispaj.
Drycker:
Lokala och personliga traditioner och kultur avgör!
Som vardagsmat i Norra Sverige; Vatten och/eller iskall mjölk.
Som delikatess, festmat i Sverige; Snaps och öl.
Vin (främst Rosé), Sake, svagdricka, grönt te, joser, mm förekommer.

 

Ulvö Lilla Salteri (ULS)

ULS producerar 4 sorters surströmming:
Erik den Röde:[Bild]
1/4-burk med 6 st rom - surströmmingar. Handsorterade praktexemplar. Produktion 5600 burkar.
Royal: [Bild]
1/4-burk med 8 st surströmmingar. Handsorterade enligt högsta kvalitetskriterium. Rensrena (uppklippt buk och rensat innehåll). Sublim sybaritisk smak. Produktion 750 burkar.
Lekmogen Surströmming:
1/4-burk med 8 st surströmmingar. Handsorterade. Bortrensad mjölke. Produktion 3650 burkar.
Clownen Ruben Surströmming.
1/4-burk med 6 st surströmmingar. Långtidsjästa; 1 – 2 års jäsning i låg temperatur. Handsorterade i han- respektive hon- (rom) strömmingsburkar. Produktion 200 – 300 burkar.

Kvalitetshantering:
Strömmingen handsorteras efter fångst, jäsning och i samband med burkering.
Varje enskild strömming synas och kvalitetsbedömes.
Den färdiga surströmmingen flätas i burk som sedan fylls med rensilad lake.

Royal sorteras efter speciella krav:
Samtliga fiskar är helt oskadade, har rätt färg, konsistens samt exakt fastslagen storlek. Samtliga fiskar synas och kvalitetsbedömes av en och samma person.
Buken klipps upp, rensas och sköljs på allt innehåll i samband med burkeringen.

Leverans:
All surströmming levereras i exklusiv temperaturisolerande kartongförpackning med "Surfolder" (information om surströmming på Svenska, Engelska, Tyska och Japanska)

Övrigt:
ULS; Forskar - Informerar - Kåserar och föreläser - Utformar och genomför event- och incentivearrangemang - Utvecklar kulturen ”utanför burken” som tillbehör, recept, rekvisita, dekor och servis.

[Fakta]   [Historik]   [Förvaring/Burköppning]   [Upplevelse]   [Arrangemang]
[ULS]   [Kontakt]    [Andra språk]   [Åter sid 1]




Bli-Mecenat!  Info
Aktuellt
Surströmmingsakademien
Surströmmingens Folkrörelse
Historik
R&D
Syrad matkultur
Strömming / Sill
Regler och förordningar
Recept / Arrangemang
Sidor om surströmming
Hur man gör surströmming
Mediearkiv
Mediearkiv
enfärgad platta